Bucataria este una dintre cele mai utile incaperi ale locuintei. Acolo se intampla „magia”, acolo se prepara cele mai delicioase feluri de mancare, acolo incearca gospodinele cele mai noi retete, acolo fac copiii primii pasi in gastronomie.
Totodata, bucataria este locul in care toata familia se strange la masa, in care oaspetii sunt primiti la cafea, in care se ia cina si pranzul in familie. Oricine isi doreste o bucatarie cat mai frumos amenajata, cat mai confortabila, functionala, usor de intretinut si functionala, indiferent de stilul ales.
Principalele lucruri de care trebuie sa se tina cont in amenajarea bucatariei
Principalele spatii din bucatarie sunt: spatiul de lucru, de depozitare si de spalare, care trebuie sa faca un soi de triunghi, in interiorul caruia gospodinele sa isi desfasoare activitatile specifice. In amenajarea bucatariei, unul dintre principalele criterii este reprezentat de dimensiunea incaperii.
Daca bucataria este mica, atunci electrocasnicele trebuie sa fie incorporate, piesele de mobilier pot fi suspendate, iar usile glisante reprezinta o optiune optima pentru economisirea spatiului, precum si blaturile si mesele detasabile sau scaunele pliabile.
Proprietarii trebuie sa acorde o atentie deosebita spatiilor de depozitare, deoarece in bucatarie exista tendinta de a se acumula mai multe lucruri, de la aparate de gatit la vesela si instrumente necesare la prepararea mancarii. Dulapurile sau sertarele suspendate, cu cat sunt mai bine compartimentate si construite pe diferite marimi, cu atat le va fi mai usor utilizatorilor sa pastreze diferite obiecte acolo, fara a aglomera spatiul de lucru al bucatariei.
Mai mult decat atat, bucataria trebuie sa fie un loc luminos si aerisit, iar corpurile suspendate sau spoturile asezate deasupra zonelor mai intunecate cu siguranta au farmecul lor. Culorile in care este amenajata bucataria trebuie alese cu grija. Specialistii recomanda alegerea unei singure game de culori, obtinandu-se astfel un aspect unitar si un echilibru din punct de vedere cromatic.
Nu in ultimul rand, in bucatarie trebuie sa existe si cateva plante, nu doar pentru ca improspateaza aerul, ci si pentru ca dau o pata de culoare. Ghivecele colorate cu forme atipice si florile urcatoare sau plantele aromatice care pot fi folosite si drept condimente pentru diferite feluri de mancare vor infrumuseta orice bucatarie!