In domeniul imobiliar exista doua notiuni principale in ceea ce priveste o locuinta: resedinta principala, respectiv resedinta secundara.
Ce reprezinta resedinta principala? Aceasta desemneaza locuinta in care locatarul locuieste in mod permanent pe perioada anului, o locuinta ocupata cel putin 8 luni din an de catre un locatar sau un cunoscut al acestuia, fara obligatie profesionala, motive de sanatate sau caz de forta majora.
Locuinta sau resedinta secundara este cea pe care o detine o persoana care petrece ocazional timpul in ea, fara a avea domiciliul stabil la adresa respectiva. De obicei, oamenii achizitioneaza locuinte secundare pentru a le transforma in case de vacanta sau refugii de relaxare dupa o saptamana grea de munca. De asemenea, acestea pot fi achizitionate si cu scopul de a fi date spre inchiriere, ceea ce aduce proprietarului un venit in plus.
Inchirierea unei locuinte, fie ca este vorba de resedinta principala a unei persoane, fie de cea secundara, este reglementata prin lege. Proprietarul trebuie sa respecte legea in vigoare chiar daca este vorba despre un imobil cu folosire mixta, de locuire si cu scop profesional.
Pe langa inchirierea unui spatiu gol, este posibila si inchirierea sau subinchirierea unei parti din resedinta principala.
In functie de caz, veniturile obtinute pot fi supuse impozitului. Acest lucru se intampla mai ales cand este vorba de apartamente cu mai multe camere din care nu este ocupat mai mult de o singura camera sau in caz de case cu o suprafata mare.
Daca este vorba despre o locatie goala, veniturile reiesite din inchirierea acesteia sunt supuse impozitului cu titlul de venituri funciare. Pentru a inchiria o locuinta goala, proprietarul trebuie sa declare acest lucru la primarie, iar chiriasii beneficiaza de viza de flotant care atesta domiciliul temporar al acestora. Perioada de inchiriere nu este una determinata de lege, fiind la libera intelegere a celor doua parti, insa orice modificare aparuta trebuie anuntata din timp conform perioadei prevazute in contractul de inchiriere semnat la inceput de cele doua parti.
De regula, inchirierea unei locuinte mobilate implica luarea unui avans chiriasilor care reprezinta garantia pentru bunurile cu care este dotat imobilul. In cazul in care acestea sunt deteriorate, la finalul perioadei de inchiriere proprietarul poate beneficia de acest avans pentru a repara eventualele daune.