Achizitionarea unei locuinte mobilate

O locuinta mobilata se diferentiaza de celelalte prin faptul ca aceasta contine toate elementele necesare din viata cotidiana. Legea prevede ca o locuinta trebuie sa fie echipata cu mobilierul necesar somnului si vietii curente a locatarului, astfel incat sa fie racordata la electricitate, sa dispuna de alimentarea cu apa si sa fie dotata cu obiecte sanitare.

In general, locuintele mobilate sunt vandute cu mobila precum masa, pat, scaune etc, aparate electrocasnice precum frigider, aragaz, masina de spalat rufe, masina de spalat vase etc, mobila de bucatarie, mobilier de baie, perdele sau draperii, vesela de baza.

Inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare este necesar sa fie luate cateva precautii.

Faceti un inventar al mobilei. Mentionati ca nu doriti achitionarea decat daca aceasta include si vanzarea mobilei.

Faceti o estimare a preturilor mobilei consultand facturile de achizitie sau starea acesteia: costul acestora nu trebuie sa fie cuprins in pretul vanzarii. Fiecare mobila trebuie sa fie estimata izolat de celelalte. Lista obiectelor de mobilier trebuie sa fie inclusa sau anexata la contractul de vanzare. Acesta trebuie, asadar, sa cuprinda atat pretul vanzarii imobilului, cat si pretul vanzarii mobilei. Acest inventar va ofera posibilitatea sa stiti cu exactitate ce va lasa vanzatorul in locuinta in momentul vanzarii. Acesta trebuie sa fie precis si nu doar sa enumere obiectele de mobilier pentru a evita eventualele confuzii legate de starea acestora. De exemplu, o biblioteca veche din lemn din secolul XVIII este diferita de o biblioteca moderna din sticla, deci precizarea cuvantului biblioteca nu este suficienta.

Este indicata vizitarea locuintei chiar inainte de semnarea definitiva a actului de vanzare pentru a exista certitudinea ca bunurile mentionate sau promisiunea de vanzare se respecta.

Este bine de stiut ca taxele notariale sunt calculate la pretul vanzarii imobilului, nu la cel al vanzarii bunurilor din imobil. Actul de vanzare poate mentiona separat pretul de vanzare al locuintei propriu-zise si pe cel al vanzarii bunurilor imobiliare. Daca pretul vanzarii este fixat la modul general pentru imobil si pentru bunurile din acesta, taxele notariale vor fi calculate pentru vanzarea globala. Aceasta solutie nu este tocmai cea de dorit pentru cumparator, deoarece taxele vor fi mai mari.

Leave a Reply