Avantajele inchirierii unui imobil cu optiunea de cumparare

Unul din cele mai cautate si mai avantajoase contracte de inchiriere a unui imobil este acela cu optiune de cumparare a locuinte inchiriate sub forma de leasing. La baza acestui demers sta o intelegere intre chirias si proprietar si, ulterior, prin redactarea unui contract de inchiriere spre cumparare, se adauga conditii si clauze pentru ambele parti ce garanteaza finalizarea tranzaciei.

Ce presupune un contract de inchiriere in vederea cumpararii?

Este important de mentionat de la bun inceput faptul ca un contract de inchiriere a unui imobil in vederea cumpararii este o forma de leasing, la baza caruia sta o intelegere prealabila intre chirias si proprietar si, ulterior, prin redactarea unui astfel de contract se adauga o serie de clauze si conditii pentru ambele parti ce garanteaza finalizarea tranzactiei.

Un astfel de demers nu are o reglementare legala explicita, bazandu-se pe prevederi din codul civil si este perfect legala. Conditiile unui contract de inchiriere a unui imobil in vederea cumpararii depasesc un simplu contract de inchiriere, se realizeaza la notar si cu implicarea unor avocati sau specialisti in tranzactii imobiliare.

Contractul include numeroase detalii legate de tranzatic, de la valoarea chiriei, durata perioadei pana la cumpararea proprietatii de catre chirias, obligatiile legate de utilitati si pana la modul de achitare a taxelor si impozitelor de chirias sau proprietar.

Avantajele unui contract de inchiriere cu clauza de cumparare

Un contract de inchiriere cu clauza de cumparare bine realizat intre proprietar si chirias aduce urmatoarele avantaje de ambele parti:

  • proprietarul are garantia de a putea vinde locuinta, in timp ce chiriasul are garantia de a o putea cumpara;
  • o parte din cheltuielile cu administrarea locuintei trece in sarcina chiriasului ce trebuie sa achite, pe langa chiria lunara si utilitati si o parte din costurile reparatiilor;
  • chiriasul are posibilitatea de a sti de la inceput valoarea exacta a locuintei care nu va mai putea fi modificata pana la finalizarea tranzactiei;
  • chiriasul are oportunitatea de a perfecta actele de vanzare-cumparare oricand pe parcursul intervalului de timp stipulat in contract;
  • chiriasul nu poate fi evacuat din locuinta daca respecta prevederile contractului.

Leave a Reply