Cinci trucuri pentru decorarea apartamentelor mici

Cum facem din imperfect, perfect, din realitate, vis, și dintr-un spațiu limitat un loc larg deschis ideilor noastre creative? Nu avem pretenția de a răspunde, în cele ce urmează, tuturor acestor întrebări existențiale, dar vom încerca să oferim câteva sugestii concrete pentru apartamentul în care locuiți. Excepție făcând fericiții deținători de case, vile sau apartamente de lux (cum sunt unele dintre cele disponibile pe www.arenaapartments.ro), majoritatea dintre noi ne confruntăm cu un spațiu locativ limitat, pe care încercăm să îl adaptăm, pe de o parte, necesităților stricte și prozaice, pe de altă parte, modestelor sau mai puțin modestelor noastre deziderate estetice. Celei din urmă categorii ne vom adresa, în continuare.

Iată câteva trucuri de design interior care pot ajuta, fie că locuiți în blocuri noi Berceni sau în ansambluri rezidentiale sector 4, fie că sunteți în stadiul de tatonare, încă nu v-ați decis.

  1. Creează fluiditate și continuitate spațială prin nuanțe cromatice diferite dar complementare: holul, livingul, bucătăria, baia, zugrăvite în nuanțe ale aceleiași culori, vor da impresia de eleganță, dar și de progresie treptată, bine armonizată a spațiului. Notele contrastante pot fi date de pete de culoare strategic exploatate ici și colo (covorul, un tablou, un element de decor).
  2. Divide și cucerește! Cu ajutorul paravanelor de sticlă transparente, discret colorate, poți delimita diverse nișe ale unui spațiu mic, creând funcționalitate dar păstrând și transparența, luminozitatea, în același timp.
  3. Alege varianta modulară pentru mobilă: minimalistă, cu un grad înalt de utilitate și mai ales de versatilitate. De asemenea, încearcă să gândești (în alegerea pieselor de mobilier) multifuncțional: o canapea sau un fotoliu extensibil (loc de loisir în living dar și pat pentru musafiri, când e cazul), o măsuță pentru cafea cu sertare sau spațiu discret de depozitare și ideile pot continua.
  4. Construiește pe verticală! Acolo unde spațiul nu îți permite să te extinzi în plan orizontal, încearcă să-l exploatezi și să îl evidențiezi, în același timp, pe înălțime (rafturile, etajerele, firidele servesc atât unei finalități practice, fiind locuri perfecte pentru depozitare, dar pot încânta și simțul estetic).
  5. Lumina augmentează spațiul, iar oglinda creează iluzia deschiderii, a profunzimii.  Folosește-te de cât mai multe oglinzi și surse de lumină (spoturi, candelabre, lămpi) plasate cu gust, pentru a pune în valoare anumite detalii sau zone din apartament.

Leave a Reply