O afacere imobiliara este un concept atat de evident si de popular incat nu necesita nicio explicatie. Pe de alta parte, capcanele care ii asteapta pe iubitorii de tranzactii imobiliare sunt numeroase si pot fi descrise la nesfarsit.
In domeniul imobiliar clientii se pot pacali cel mai usor si chiar destul de des. De ce? Deoarece majoritatea nu au experienta, pentru ca achizitionarea unei case nu se face in fiecare zi, ca sa se poata capata experienta in acest sector. In general, o astfel de achizitie se face o singura data in viata.
Practic, toti cei care planuiesc sa cumpere o proprietate spera sa profite de oportunitatea obtinerii unui pret bun. Ce inseamna asta pe piata imobiliara? Inseamna ca pretul tranzactiei trebuie sa fie semnificativ mai mic decat pretul pietei (minim 10%), iar apartamentul, casa sau terenul achizitionat sa fie exact ceea ce trebuie.
De altfel, imobilele care nu au fost niciodata achizitionate nu corespund 100% preferintelor cumparatorului, iar ofertele de vanzare, care sunt prezentate, din pacate, sunt adesea capcane clasice intinse pe piata amatorilor.
Pseudo tranzactiile imobiliare pot fi impartite in mai multe categorii. Cele mai frecvente sunt fraudele clasice, apoi imobilele cu viciu legal, cu vicii ascunse de constructie, de natura tehnica sau de constructie si in final, cu perspectiva schimbarii mediului imediat intr-unul nefavorabil.
Vicii juridice
Din fericire, cazurile de frauda imobiliara, adesea raportate in mass-media, sunt acum rare. Acest lucru se datoreaza maturitatii in crestere a pietei in sine, precum si experientei si educatiei tuturor participantilor sai, dobandite de-a lungul anilor. Drept urmare, infractiunea de vanzare sau inchiriere a unui apartament de catre un fraudator in ziua de azi este tot mai rar intalnita
Insa pentru a evita capcanele domeniului imobiliar, este important sa se citeasca intotdeauna cu atentie documentele imobilului de vanzare, in special registrul funciar si ipotecar, pentru a evita probabilitatea unor vicii legale. De asemenea, pot exista situatii in care imobilul care se vinde nu este detinut de vanzator si este grevat de dreptul unui tert, cum ar fi uzucapiunea, servitutea sau inchirierea.