Piata locuintelor de tip rezidential din Bucuresti inregistreaza un record

Piata locuintelor de tip rezidential din Bucuresti inregistreaza un record

Mai mult de 20.000 de unitati de locuinta sunt in prezent in constructie in Bucuresti si in zonele din apropiere, un adevarat record pentru ultimele trei decenii de economie de piata in Romania, potrivit raportului emis de catre firma de consultanta imobiliara SVN Romania.

Dupa ce un numar de 11.272 de unitati de locuinta au fost livrate in 2018, alte 14.000 de unitati ar putea fi livrate in 2019. Mai mult decat atat, aceeasi firma de consultanta concluzioneaza ca valoarea si calitatea noilor proiecte rezidentiale au crescut in concordanta cu asteptarile clientilor.

In timp ce segmentul pietei de masa a dominat sectorul rezidential in ultimii ani, segmentul pietei mijlocii este in prezent cel dominant, cu putin peste 50% din casele livrate in acest an. De obicei, unitatile de locuinte din acest segment sunt situate aproape de centrele de afaceri, au un acces mai bun la infrastructura de transport si au suprafete mai mari in comparatie cu apartamentele construite in perioada comunista. Segmentul pietei de masa va detine in continuare o pondere masiva, de 48% din piata totala in acest an.

O alta noua caracteristica a pietei este reprezentata de faptul ca vanzarea apartamentelor nu va mai fi o misiune atat de usoara: concurenta sporita si aprovizionarea excesiva in unele parti ale orasului vor duce la cresterea importantei calitatii proiectelor, care, deci, va conta mai mult, aspect subliniat de firma de consultanta.

In ceea ce priveste amplasarea noilor apartamente care urmeaza sa fie livrate anul acesta, 34% se afla in partea de vest a orasului (cea mai populara), 20% in partea de nord (cea mai scumpa) si 19% in partea de sud (cea mai dinamica). Doritorii au o lista destul de mare, astfel incat pot alege varianta ideala fara prea mare efort.

Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca pretul pentru proprietatile rezidentiale de lux din capitala a ajuns la 4.170 de euro pe metru patrat (mp), cu mult peste preturile locuintelor vandute inainte de anul 2008-2009. Piata proprietatilor de lux a crescut intre 2012 si 2016, datorita cresterii constante a cererii pentru acest tip de locuinte. Caracteristica lor decisiva este amplasarea, cea mai mare parte a acestora fiind in partea de nord a capitalei, precum Herastrau – Soseaua Nordului, Pipera, Baneasa, Primaverii, Aviatorilor, Floreasca, Kiseleff si Dorobanti.

Leave a Reply