Pentru a spala, usca, gati, reimprospata – pe scurt – pentru a face toate astea, aparatele electrocasnice consuma inevitabil electricitate. Dar producatorii isi dubleaza inventivitatea pentru a reduce consumul acestor dispozitive, pentru a beneficia de etichetele energetice atragatoare si pentru a-i seduce pe cumparatori.
- Care aparate electrocasnice sunt eficiente din punct de vedere energetic?
Multe aparate de uz casnic au o eticheta energetica, care permite evaluarea consumului lor: un aparat clasificat ca A +++ poate consuma cu 20 pana la 50% mai putin decat un model A +. Aceasta reglementare europeana stabileste, de asemenea, obiective de imbunatatire pentru producatori: acest lucru se poate referi la nivelul de zgomot, eficienta, dar si adesea la consum.
- Uscatorul este inca un mare consumator energie?
Nu chiar. Modelele care utilizeaza un sistem de pompa de caldura consuma mult mai putina energie electrica decat uscatoarele traditionale. Aceasta tehnologie, foarte scumpa la lansare, tinde sa devina accesibila.
- Cum isi reduce masina de spalat vase consumul?
Cele mai sofisticate masini de spalat vase sunt capabile sa opreasca ciclul atunci cand vasele sunt curate (datorita senzorilor care monitorizeaza starea apei scurse). Timpul ciclului este redus, consumul este redus in acelasi timp.
Unii producatori incorporeaza zeolit in masinile de spalat vase. Acest mineral absoarbe umezeala pentru a o transforma in caldura. Consumul de energie este astfel redus, iar uscarea este optima.
Pentru a limita consumul in timpul fazei de uscare, unele masini de spalat vase au si un sistem automat de deschidere a usii la sfarsitul ciclului. Permitand intrarea aerului proaspat, uscarea se finalizeaza in mod natural, limitand consumul de energie.
- Dar cuptorul impartit in doua?
Modul eco – care limiteaza consumul de energie pe tot parcursul gatitului – a devenit raspandit si este folosit acum la multe cuptoare.
Dar unii producatori merg mai departe. Cand se gateste intr-un vas mic, se incalzeste inutil un volum mare – intr-adevar, multe cuptoare au o capacitate de 70 de litri sau mai mult. De aici ideea de a imparti cavitatea in jumatate, pentru a incalzi o singura parte – este posibil, acest lucru permite ca cele doua cavitati sa fie utilizate in acelasi timp la temperaturi diferite. Este vorba de tehnologia Divide & Cook sau Dual Cook Flex.