Propria casa sau chirie?

Case de vanzare

O mare dilema apare atunci cand pleci intr-un alt oras cu gandul de a petrece mult timp acolo sau chiar de a te stabili in acel loc este: sa detii propria casa sau sa recurgi sa inchiriezi un apartament? Desigur, detinerea propriului apartament este visul oricarei persoane, dar oare este rentabil? Mai jos gasesti o lista cu avantajele cumpararii o casa, dar si cu cele specifice statului cu chirie, pentru a te decide ce este mai potrivit pentru tine.

Propria casa:

  • Echivalarea ratelor – Atunci cand platesti chirie, platesti rata altuia, ori pur si simplu ii cresti contul din banca. Daca te decizi sa iti achizitionezi o locuinta print-un program bancar, cu banii pe care i-ai fi dat pentru plata chiriei iti poti plati rata propriei case. Dar acest lucru este benefic persoanelor care intentioneaza sa ramana in orasul respectiv pentru o perioada mai lunga de timp.

  • Controlul design-ului – Daca vei locui in casa altei persoane, nu ai putea sa faci prea multe modificari. Majoritatea proprietarilor cand isi inchiriaza imobilul, nu doresc ca acesta sa treaca prin schimbari radicale. Dar atunci cand vine vorba despre a detine o casa, o poti aranja dupa bunul plac, fara sa te temi ca se va supara cineva.

  • Intretinerea casei – In cazul in care se defecteaza ceva, tu vei decide daca este un lucru care nu necesita amanare si totodata vei chema sa te ajute cu reparatiile pe cine crezi de cuviinta. Acest lucru nu prea este posibil atunci cand nu detii acea proprietate – propiretarii vor stabili persoana care va veni sa repare defectiunile, indiferent de costuri, acestea pot fi suportate de catre tine sau de catre ele, depinde de caz.

  • Inchirierea imobilului – Nu iti interzice nimeni sa iti inchiriezi casa daca te hotarasti sa nu mai locuiesti acolo sau daca va trebui sa pleci din oras. Iar daca nu ai achitat-o intru totul, in acest fel scapi si de grija ratelor, cu remuneratia pe care ai primi-o pe chire le-ai acoperi.

Inchiriere:

  • Flexibilitate – Inchirierea unui apartament iti ofera sansa sa explorezi o anumita zona, iar daca nu este pe placul tau sa o cauti pe cea mai potrivita pentru tine, inainte sa inchei un contract. Daca nu esti sigur de cartierul in care doresti sa te muti, inchirierea iti ofera timpul necesar sa explorezi intreg orasul.

  • Incertitudinea carierei – In cazul in care esti constient ca va trebui sa te muti in viitorul apropiat, sau daca jobul pe care il ai necesita sa pleci destul de des in alte locatii ale unei tari, inchirierea unui imobil pare cea mai optima solutie.

  • Incertitudinea veniturilor – Atunci cand nu esti sigur pe veniturile pe care le vei castiga pentru urmatorii ani, este mai avantajos sa iti inchiriezi o locuinta. In cazul in care chiria va deveni greu de acoperit, poti oricand sa iti cauti in alta parte in care ti-ai permite. Daca iti achizitionezi un imobil, nu te va intreba nimeni daca vei fi in stare sa platesti ratele pana la sfarsit.

  • Plata utilitatilor impartita – In anumite cazuri, proprietarii ajuta chiriasii cu plata utilitatilor. Ori aceasta este impartita, ori ea va fi inclusa in banii de chirie. Difera de la o persoana la alta – dar daca ai propria casa, aceasta probabilitate de ajutor dispare.

Cu toate ca a detine propria casa iti ofera stabilitate si siguranta, trebuie sa te decizi cand este momentul potrivit pentru a ti-o achizitiona. Nu te lasa furat de vise pentru a nu te trezi mai tarziu in situatii grele de suportat.

Leave a Reply