Semne ale dementei

Dementa nu este o boala, ci mai degraba este o colectie de mai multe simptome care sugereaza prezenta unei tulburari cerebrale. Termenul este adesea folosit pentru a se referi in general la o scadere a aptitudinilor cognitive de memorie. Aceasta se produce atunci cand neuronii sanatosi (celule nervoase) se deterioreaza si mor. Exista multi factori care genereaza riscuri de a dezvolta dementa, intre acestia imbatranirea si istoricul familial. Alti factori de risc includ: consumarea in exces de alcool, fumatul excesiv, ateroscleroza, scaderea tensiunii arteriale, un nivel ridicat de lipoproteine cu densitate joasa (LDL), colesterol, depresie, diabet, un nivel ridicat de estrogen, nivelurile sanguine crescute de homocisteina (un aminoacid produs de organism).

Unul dintre primele semne care indica o problema cognitiva este pierderea memoriei. In cazul dementei, oamenii sufera, in special, in stadiul incipient, de pierderi de memorie pe termen scurt. De exemplu, ei pot uita evenimente recente, numele unei persoane pe care o cunosc sau a unei celebritati, sau pot sa nu fie in masura sa-si aminteasca rute sau locuri.

Un alt indicator timpuriu al dementei este dificultatea in a comunica idei si ganduri. In termeni simpli, aceasta inseamna ca persoana are probleme sa explice anumite  lucruri. Pot exista dificultati in comunicarea verbala si scrisa. Lipsa de profunzime si logica in conversatie poate fi, de asemenea, evidenta.

Nu este o problema daca cineva uita unde si-a pus lucrurile, cum ar fi cheile de la masina sau telefonul mobil. Dar, atunci cand o persoana rataceste din ce in ce mai frecvent lucruri si nu isi poate aminti unde le poate gasi, acest lucru poate indica  probleme cognitive, incluzand dementa. In timpul stadiului incipient, oamenii ratacesc nu numai lucruri,  acestia isi pierd de asemenea, si capacitatea de a reface un traseu urmat anterior.

Modificari in starea de spirit, deprimarea, suspiciunea, frica sau anxietatea, pot indica, de asemenea, dementa. O usoara depresie este comuna in randul persoanelor cu dementa.

Leave a Reply